Møter stor begeistring

Når Grimstad får sitt universitetssykehjem om noen år, vil det trolig bli verdens første i sitt slag. Veien til målet er fremdeles lang, men begeistringen for prosjektet er stor.

– Vi møter stor begeistring fra mange aktører der ute, når vi er rundt og forteller om prosjektet. Flere regioner har tatt kontakt med oss, for å høre om våre erfaringer og de ønsker å få til noe lignende, forteller Silje Bjerkås, som er prosjektleder for universitetssykehjemmet i Grimstad. Hun har vært en del av prosjektet siden oppstarten.

Oppstilt bilde ved Grimstad rådhus. F.v. Silje Bjerkås (prosjektleder universitetssykehjemmet i Grimstad), Anders Wickstrøm Andersen (dekan UiA), Aase Hobbesland (kommunalsjef Grimstad kommune), Gunnbjørg Tveiten Engehagen (rektor Fagskolen i Agder), Magnus Mathisen (kommunedirektør Grimstad kommune), Kjetil Hellang (økonomi og campus-direktør UiA), Mariann Fossum (professor UiA).
Silje Bjerkås (prosjektleder universitetssykehjemmet i Grimstad), Anders Wickstrøm Andersen (dekan UiA), Aase Hobbesland (kommunalsjef Grimstad kommune), Gunnbjørg Tveiten Engehagen (rektor Fagskolen i Agder), Magnus Mathisen (kommunedirektør Grimstad kommune), Kjetil Hellang (økonomi og campus-direktør UiA), Mariann Fossum (professor UiA).

Universitetssykehjemmet i Grimstad skal være et samarbeid mellom kommunen, Universitetet i Agder og Fagskolen i Agder, der alle kan dra nytte av hverandre. Her skal forskning, innovasjon og bruk av teknologi for å utvikle fremtidens helsetjenester få en sentral rolle. Studenter og elever skal også kunne ha store deler av praksisen sin her, og helsetjenesten vil bidra vesentlig i undervisningen av studenter og elever. Det skal også være et godt sted å være, for de som skal bo der og få sine tjenester der.

Undersøkelser

Det er sommer i Grimstad, og vi tar en liten prat med prosjektleder Silje Bjerkås og prosjektleder for selve bygget, Frank Eikeland, for å høre litt om hvor prosjektet står per dags dato – sommeren 2024.

– I mars 2024 besluttet Grimstad kommunestyre hvilken tomt universitetssykehjemmet skal ligge på. Tomten ligger i den anbefalte aksen mellom Universitet i Agder, og Fagskolen i Agder. Tomten ligger også i områdeplanen for campus og i nærhet til fine friarealer, fremtidig parkanlegg og svømmehall, forteller de.

Våren 2024 ble Frank Eikeland ansatt i Grimstad kommune. I tillegg til å ha ansvaret for flere andre prosjekter i kommunen, er han ansatt som prosjektleder for selve bygget til universitetssykehjemmet.

– Frank er i gang med å utrede muligheter for å optimalisere tomten til behovene for universitetssykehjemmet. Vi har vært i kontakt med flere kommuner som er i byggeprosess og som nylig har bygget sykehjem/helsebygg. Det blir videre viktig å sikre at alle behov for et fremtidig universitetssykehjem blir ivaretatt, sier Silje Bjerkås. Hun påpeker at det er tett samarbeid og dialog med både Universitetet i Agder, Fagskolen i Agder, og Fylkeskommunen. Dette er et felles prosjekt, som skal gagne alle.

Tankene må modnes

Tomten bygget skal bygges på er på 19 mål. Hvor stort selve bygget blir vil de forskjellige brukergruppene avklare i utviklingsfasen gjennom en god prosess. Fremtidsrettet, fleksibelt, sambruk, robuste kvaliteter og energi- og miljøambisjon er nøkkelord som vil være riktige å ta med i tidligfase rundt selve bygget.

– Det er derfor foreløpig ikke så mye annet vi kan si om selve bygget, og hvordan dette vil bli. Det er flere prosesser som gås grundig igjennom, og innholdet må modnes og utvikles sammen med aktørene som skal bruke bygget, sier prosjektleder Frank Eikeland. Både Silje Bjerkås og Frank Eikeland syntes det er svært spennende å jobbe med et prosjekt som er så unikt som universitetssykehjemmet er.

– Det er et veldig stort og komplekst prosjekt å jobbe med. Det spesielle her er samarbeid på tvers med flere aktører som alle sammen ønsker å jobbe med gode løsninger for fremtidens helsetjeneste, sier Silje Bjerkås.

Tenker fremtidsrettet

Det er en spesiell oppgave å ha ansvaret for dette bygget her i Agder sier Frank Eikeland. Dette er et viktig bygg for fremtiden. At Universitetet, Fagskolen og Fylkeskommunen med flere er med på dette, gjør at dette blir et spesielt bygg for Helse- og omsorgssektoren. Det er et bygg som skal fylle mange ulike funksjoner lokalt og utvikle tjenester regionalt. Å designe dette bygget til brukerne og utvikle dette prosjektet er i seg selv en veldig positiv, men samtidig utfordrende oppgave. Her er det viktig at vi ivaretar de funksjonene vi trenger, og tenker fremtidsrettet og fleksibelt i bygg for å tilpasse oss fremtiden.

– Når kan vi forvente at bygget står klart?

– Vi sikter på at avklaringer, utredning av konseptet og planlegging/prosjektering vil ta omtrent tre år, og at byggingen og idriftssettelse vil ta i overkant av to år, om alt går på skinner. Vi regner med at totalprosessen vil ta mellom 5-7 år siden prosjektet er avhengig også av flere parallelle offentlige prosesser, sier Eikeland.

Dermed ønsker vi at universitetssykehjemmet i Grimstad er på plass i løpet av 2029-2031.